En ny ”nackvridare” plogar i Tornedalen

Anton Tapani har längtat länge efter den första snön i Tornedalen. Han är mer än beredd med sin splitter nya och fullutrustade Scania R580 och nya DPH 3700 från Mählers. – Ja, det här blir en riktigt rolig vinter, säger Anton Tapani på Tapanis Entreprenad i Muodoslompolo norr om Pajala.

Enligt Anton Tapani har de haft entreprenaden för väghållningen på riksväg 99 runt Muodoslompolo ”sedan farfars tid”. Men för fem år sedan förlorade de upphandlingen – och vann den tillbaka i år när Svevia gjorde en ny upphandling.

– Och då behövde vi nya rejäla grejor, säger Anton. Inte bara det, det krävdes en rejäl resa med höga krav på planering och uthållighet. Den nya lastbilen, en Scania R580, skulle utrustas på Svetsab i Höganäs, 180 mil från Muodoslompolo och precis i andra änden av Sverige. Den 11 september kunde Anton hämta lastbilen – och sedan började ett tidspressat rally med Lastbilsträffen i Ramsele som mål den 15-16 september. Vilken resa!

– Först körde jag till Hudiksvall och där fick jag inredning – bord, gardiner och annat – samt lite kromade detaljer. Sedan drog jag vidare till Jevs Car Wrapping i Sollefteå och fick folieringen på temat Sons of Anarchy, tv-serien du vet. Nästa stopp var Rossön, där jag hämtade upp den nya plogen hos Mählers, en DPH 3700. Och sedan drog jag till Ramsele och ställde mig i tvättkön med lastbilen, skrattar Anton. Jodå, Anton hann i tid till Lastbilsträffen och hans nya Scania fick mycket beröm. Helt ovan är han inte, det var fjärde året i rad för Anton som tidigare visat upp sin trailerdragare med motiv från Mad Max.

– Våra bilar ska vara ”nackvridare”, det är bra reklam. Mählers x 2 Men nu är det vardag igen i Tornedalen. Tapanis Entreprenad ser fram emot en snörik vinter och mycket jobb. Förutom den nya Scanialastbilen med DPH 3700 har man även en Volvo väghyvel med Mählers sidoplog SVH-4 monterad.

– Vi har ansvar för norra Pajala med bland annat riksväg 99. Totalt är det elva mil och det kan bli dryga dagar när det snöar bra. Att valet föll på Mählers var ingen slump.

– Vi har alltid kört med Mählers. Det är bra grejor och de har bra service när det behövs, säger Anton som dock inte har någon erfarenhet av nya DPH 3700.

– Men jag har fått så många rekommendationer om den, att den har bra skärvinklar och att den kastar snön högt och långt. Det här blir en bra vinter, det är jag säker på.

Fakta om Tapanis Entreprenad

– Företaget har en lång historia och har rötterna i den taxirörelse som startades i Muodoslompolo av Uno Tapani i början av 1910-talet med en ny T-Ford av 1913 års modell.

– Verksamheten har genom åren gått upp och ner. På 90-talet hade företaget en stor bussrörelse med drygt 10-talet bussar.

– I dag drivs företaget av den fjärde generationen Tapani, bröderna Emil och Anton. Emil ansvarar för entreprenaddelen som domineras av fordon som används i gruvindustrin i Malmfälten. Anton sköter åkeridelen.