Med Mählers fjärrsupport fungerar plogarna som de ska: “Rätt fantastiskt”

Under vinterhalvåret ligger snön djup i norra Sverige och Norge. När snöstormarna löser av varandra, kan goda råd vara dyra om man får problem med plogutrustningen på lastbilen. Mählers styrsystem MC3 erbjuder en fjärrsupport, som via mobilnätet löser många av de oväntade problemen. Nils Ronny Halonen är en av många förare som nyligen stött på problem ute på vägarna och tagit del av fjärrsupportens smidighet.

Mikael Modin på Mählers fjärrsupport.
Mikael Modin på Mählers fjärrsupport hjälper dig på distans.

Plogbilsföraren Nils Ronny Halonen jobbar uppe i Nordnorge, i Nordreisa kommun, Troms och Finnmark fylke. Under vintertiden ansvarar han och hans kollegor för snöröjningen av 70 kilometer väg, en sträcka som verkligen kan bjuda på besvärligheter.

– Det är ofta uppemot 150 cm snödjup här och om det inte snöar, är det oftast vind och snödrev. Det är en utmaning att hålla vägen öppen, så det är a och o att all utrustning fungerar som den ska och att det går snabbt att få hjälp om något krånglar, säger Nils Ronny Halonen, maskinist och plogbilsförare på Drift og Service Nord AS.

Gratis fjärrsupport på direkten

Nils Ronny Halonens lastbil, en Volvo 540, är riggad med plogutrustning (förutom spridare), har hyvelblad, plogfäste och styrsystemet MC3 från Mählers.

– Jag la märke till några plötsliga rörelser när jag skulle lyfta hyvelbladet. Jag antog att det behövdes en tryckjustering, så jag ringde Mählers när jag satt i bilen. Jag fick genast prata med deras tekniker Mikael Modin, som loggade in på mitt system och fjärrstyrde alla justeringar från Mählers fabrik i Sverige. Efter några knapptryckningar fungerade allt precis som jag väntat mig att det skulle göra, vilket är rätt fantastiskt, säger Nils Ronny Halonen.

Nils-Ronny Halonen
Nils-Ronny Halonen fick hjälp direkt från Mählers fjärrsupport.

Styrsystem MC3 är byggt för fjärrsupport. Via mobilnätet kan man koppla upp systemet och få teknisk support, oavsett var man befinner sig så länge man har täckning. Support och programvaruuppdateringar av MC3 får man via appen ”Mählers Control System 3” som laddas ned från Google Play till en Android-telefon. Telefonen ansluts till styrsystemet med Bluetooth. Mählers tekniker kan läsa felkoder, göra systemjusteringar, skicka programuppdateringar med mera, oavsett var lastbilen står.

– Fjärrsupporten till MC3 är en fantastisk funktion, där det via mobilnätet är möjligt att koppla upp styrsystemet och få teknisk support, oavsett var lastbilen befinner sig. Det spar tid och pengar för våra kunder och förenklar mitt arbete med supporten, säger Mikael Modin som jobbar med teknisk support på Mählers.

Enkel styrning för föraren

MC3-systemet erbjuder säker, enkel och intuitiv styrning av plogar, hyvelblad, spridare och tippflak på både lastbilar och vagnar. Själva styrningen av systemet sker med hjälp av en Mählers joystick MIG2, som är det enda föraren behöver hantera.

– Jag gillar verkligen att jag bara behöver hantera en enda spak när jag ska använda systemet, det är nästan som att köra en grävmaskin, säger Nils Ronny Halonen.

Publicerat: 10 mars, 2022