Hero bild

Mählers ökar effektiviteten på väghyvlar från Turkiet

När Henkes Gräv i Dalarna letade efter en smidig lösning för att röja snö på ett effektivare sätt med sin nya Hidromek väghyvel, föll valet på Mählers SVH-4 sidoplog. Kombinationen har visat sig vara ett vinnande koncept då företaget har kunnat effektivisera sin snöröjning avsevärt.

Turkiska väghyvlar är ännu ingen vanlig syn i Sverige, men det tänker Henkes Gräv i Horndal hjälpa till att ändra på. I december 2020 bestämde sig ägaren Henrik Lennartsson för en helt ny Hidromek HMK 600 MG-4 i den större klassen. I samband med det beslutade Henrik sig för att uppdatera sin snöröjningskapacitet och beställde även sidoplogen SVH-4 från svenska plogtillverkaren Mählers.

– Att röja snö har aldrig varit lättare. Hyveln i kombination med Mählers vinge är riktigt smidig och lätt att hantera. Den är väldigt rejäl och robust för tuffare uppdrag men den är även smidig och flexibel i stadsmiljö där man ofta har nära till kantsten och andra hinder. Hidromeken är lättkörd och tar sig fram fint. Kontrollerna fungerar bra i kombination med midjestyrningen och efter sväng rätar styrningen automatiskt upp sig. Smidigheten hos både väghyveln och sidoplogen gör att helheten blir bra, säger Nicklas Landberg, chaufför på Henkes Gräv.

Väghyveln och Mählers sidoplog har fungerat utan problem

Tack vare att Hidromek-hyveln utrustades med Mählers sidoplog SVH-4 har snöröjningen blivit ännu mer effektiv och arbetet går nu snabbare.

– Med Mählers sidoplog får vi bort betydligt mer snö på en resa än vad vi tidigare kunde. Den här plogen går att ställa ut rejält vilket gör att det blir mindre antal vändor, det sparar tid och gör jobbet enklare. Vi blir helt enkelt effektivare, säger Henrik Lennartsson, vd och ägare av Henkes Gräv.

Mählers SVH-4 är designad för att vara allsidig, smidig och effektiv, även inom tätorter. Plogning och hyvling kan ske samtidigt och hinder undvikes enkelt genom att plogen kan justeras i de flesta vinklar – som att höjas, sänkas, svängas in och ut och snedställas uppåt och nedåt. Sidplogen har dessutom en säkerhetsventil som utlöses vid påkörning av hinder.

Fakta: Sidoplog Mählers SVH-4

Skärbredd: 3 050 mm
Max lyfthöjd från marken: 1 020 mm
Max plogningsbredd från hjulets yttersida: 2 650 mm
Minsta bredd infällt läge från hjulets yttersida: 800 mm
Totalvikt, beroende av hyveltyp: 1 600–2 200 kg

Fakta: Henkes Gräv Entreprenad AB

Med hemmabas i Dalarna åtar sig Henkes Gräv entreprenaduppdrag inom 15 mils radie kring orten Horndal utanför Avesta, men även jobb i Stockholmsregionen och upp mot Sundsvall. Personalstyrkan, fast plus inhyrd personal, är 37 personer och maskinparken består av 35 fordon. Henkes Gräv utför de flesta typer av entreprenaduppdrag där snöröjning är en av tjänsterna.

Publicerat: 7 april, 2021