Hero bild

Mählers lanserar modulbyggd snöplog för ”svart väg” – plogar rent även på ojämna vägbanor

Mählers presenterar DPM, DiagonalPlog Modul. En unik och flexibel diagonalplog som är byggd för att hålla vägen helt ren från snö och slask. Det är en helt nyutvecklad konstruktion med flexibla skärhållare i polyuretan som finns att få i flera olika hårdheter och som enkelt byts för att passa underlaget som ska plogas. Detta i kombination med individuellt upphängda moddskärskassetter klarar DPM att ploga rent även på ojämna vägbanor.

Snömodd och slask innebär utmaningar för traditionella snöplogar med stålskär som följer plogens linje. Vid minsta ojämnhet i vägbanan åker snömodden under skäret och lämnas kvar eftersom skäret rider på högsta punkten. Det innebär ökad risk för modd- och vattenplaning hos fordon som kommer efter och ett ojämnt slitage av skäret.

Ett nyutvecklat parallellogram ger en följsam gång och i kombination med flexibla skärhållare och individuellt upphängda moddskärskassetter klarar DPM att ploga rent även på ojämna vägbanor. DPM har en svängfunktion på +- 40 grader och kan även extrautrustas med en sidoförskjutningsfunktion på +- 400 millimeter åt vardera håll. Plogbredden kan då ökas genom att föraren skjuter ut frontplogen så att den linjerar med sidoplogen.

– Jag kan också tänka mig att de som har hinder som refuger och annat att runda kommer gilla sidoförskjutningen, säger Frida Östman som kör för Fjällsjö Åkeri AB och är en av Mählers flitigaste testpiloter.

DPM finns i tre bredder, 3700, 4000 och 4300 millimeter, och modulkonstruktionen innebär att med samma stomme kan kunden få en diagonalplog med mantel i plåt alternativt plast eller så byggs den som en så kallad kombinationsplog/fjärilsplog som kastar snön lika bra åt höger som åt vänster.

– De utbytbara gummielementen som håller stålen går att anpassa exakt till den typ av väg och förhållanden man har och på det sättet går det att få en ”lugn” plog som inte hoppar över ojämnheterna, berättar Frida.

Säkerhetsmässigt håller DPM samma höga säkerhetsstandard som övriga Mählers plogar med fjädrande och utlösande skärhållare som viker bakåt vid påkörning av fast hinder i vägbanan. Med den nya plogen får kunder en modern, följsam och säker plog. Tester av plogen har pågått under vintern 19/20 och säljs nu som serietillverkad version.

Egenskaper DPM

  • Specifikt designad för att vara ”svartvägsplog”
  • Utlösande och individuellt upphängda skärhållare för högsta säkerhet
  • Flexibla polyuretanskärhållare följer vägbanan samt ger lugn & tyst gång
  • Möjlighet att byta mellan olika hårdheter på skärhållarna
  • Integrerade moddskär ger rent resultat (svart väg)
  • Vridning ± 40°
  • Förenklat underhåll
  • Skärhållare mycket enkelt utbytbara
  • Få smörjpunkter förenklar underhållet
  • Inga smörjpunkter under plogen

Tillbehör

Hjul alt. slitskor
Sidoförskjutning ± 400mm

Publicerat: 28 december, 2020