Hero bild

Mählers lanserar ny högkastande diagonalplog – ”En av marknadens säkraste plogar”

Mählers lanserar en ny egenutvecklad högkastande diagonalplog för lastbilar. Den nya plogen går under produktnamnet DPF 3700, även kallad ”fjällplogen”. Den nya plogen har hårdtestats under vintern 19/20 och beräknas gå in i serietillverkning hösten 2020.

Inför vintern 2019/2020 tog Mählers fram fem förseriexemplar av den nya fjällplogen DPF 3700, till slutgiltiga tester för att säkerställa kvalitet och säkerhet. Plogen är avsedd för vägar med stora snömängder och där behovet är stort att snön kastas över höga snövallar, samt så långt från vägen som möjligt. Fjällplogen bygger på stommen från Mählers populära och högkastande plogmodell DPH.

– Vi jobbar ständigt med utveckling av befintliga och nya produkter för att fortsätta skapa en effektivare snöröjning och vägunderhåll. I nya DPF 3700 har vi förädlat DPH som är en redan stabil diagonalplog för riktigt krävande miljöer. Med en unik konstruktion som slungar ut snön i en brant vinkel med hög acceleration kan plogen hantera stora snömängder på ett effektivt sätt. Snön kastas därför både högt och långt från vägbanan, säger VD och konstruktören Ingemar Nyberg på Mählers.

Även säkerheten har varit i fokus vid utvecklingen av nya plogen.

– Det blir allt mer fokus på säkerhet och i utvecklingen av DPF 3700 har det varit viktigt en viktig faktor. Därför har vi utrustat den med utlösande skärhållare, vilket gör denna till en av marknadens säkraste högkastande plogar säger Roar Wehn, sälj- och marknadschef på Mählers.

Lyckade testplogningar i skarp kundmiljö

John Kristian Jacobsen med norska företaget J Jacobsen Transport AS är en av de åkare som fått testa plogen. Företaget har nio lastbilar, varav fyra går på snöröjning (plus tre Volvo-hjullastare och en Valtra-traktor). Företaget sköter vägunderhållet på totalt 20 mil vägnät, men också i bostadsområden, bensinstationer och liknande i och runt Mo i norska Rana.

– Den är följsam och pendlar fint på ojämna vägar. Den tar rent längs kanterna och kastar snön långt, säger John Kristian Jacobsen, som också gillar att Mählers har ett säkerhetstänk kring den nya plogen.

Den nya fjällplogen DPF 3700 är – precis som Mählers övriga plogar – utrustad med utlösande skärhållare som gör det riskfritt att köra på ett fast hinder som uppstickande stenar, brunnslock, eller liknande. Då utlöses skärhållaren och viker undan för hindret utan att plogen eller bilen skadas.

– Att producera plogar med massivt stål borde idag vara förbjudet, eftersom de senaste snöplogarna inte längre har någon fjädring i plogfästet. Detta borde de som ställer krav på utrustning haft med i kontrakten med tanke på trafiksäkerhet. Detta är ett krav i EU (EN13021), säger Roar Wehn.

Plogen går i serietillverkning inför vintern 2020.

Fakta – fördelar DPF:

  • Hög kasthöjd och lång kastlängd
  • Maximal säkerhet med fjädrande/utlösande skärhållare som minimerar olycksrisk med person- och sakskador
  • Ytterligare säkerhet med chockventiler på parallellogramets vridcylindrar som reducerar skador vid påkörning av hinder
  • Kraftig konstruktion för krävande miljöer
  • Slitplast på höger sida för att skona vägräcken
Publicerat: 19 mars, 2020