Hero bild

– Tog oss på allvar

Då de skulle skaffa nya plogar tog Horne Maskin AS kontakt med flera leverantörer. Kvaliteten på Mählers produkter visade sig vara hög. – Men det avgörande för oss var uppföljningen från Mählers sida, säger ägaren och föraren Halvar Horne.

Horne Maskin håller till i Hyllestad kommun i Sogn och Fjordane. Här har de ansvaret för plogning och saltning av cirka 140 kilometer landsväg, klassiska vestlandsvägar med sjö på den ena sidan och berg på den andra, samt någon gång också cykelväg. Några partier har mycket snö, andra mindre.

– Mählers ville låna oss en DPH3400. De tog oss och våra behov på allvar och följde med hur det gick för oss. Plogen kom till oss i mitten av mars 2016, och när det blev april hade vi redan beställt två! Vi ville vara tidigt ute, vi räknade med att det skulle bli stor efterfrågan på dessa plogar efterhand som de introducerades på marknaden, säger Horne.

Avgörande på dåliga vägar

Han och hans kolleger körde några pass under provperioden och upplevde en stabil plog med lite buller som gav ett bra resultat.

– Det viktigaste var att den gick mycket lugnt och stadigt över skarvarna i vägbanan där vi vanligtvis märker att plogen hugger till rejält. Detta var mycket positivt, och helt avgörande. Vi har massor av mycket dåliga vägar med lagningar och skarvar. Den här plogen ger förarna en betydligt mer behaglig vardag. Det är också tryggare att redskapen har fjädrande stål. Testplogen hade också sidoförskjutning som gör att man flyttar den yttre linjen längre ut på höger sida och därför kan ligga bättre placerad med bilen på smala vägar, säger Horne. Horne var så nöjd att han lade ut följande på firmans Facebook-sida:

Facebook-skryt

”Det har varit spännande att få prova plogen och vi tycker att den har motsvarat förväntningarna. Plogen är lättkörd och ger ett bra plogresultat. Plogen har bra kast i låg hastighet. Gillar att plogen hänger stadigt och är stabil i transportläge. Är också mycket nöjd med utlösaren på slitstålet då plogen går smidigare över asfaltslagningar än vad vår andra utrustning gör. Plogen har också hydraulisk sidoförskjutning, vilket är bra om man vill ha plogen längre ut på höger sida”. Horne har också lagt märke till annat än själva plogkapaciteten som han uppskattar.

– Plogen är så pass lättkörd att det syns på dieselförbrukningen. Och det är ju inte alls illa, säger han. Två av fem plogar är nu från Mählers. Snart ska de tre andra bytas ut.

– Det är högst sannolikt att det blir Mählers igen, avslutar han.