Hero bild

John Kristian provar nya fjällplogen i Norge

Mählers har utvecklat en ny högkastande diagonalplog för lastbil. Inför vintern 19-20 togs fem förseriexemplar fram för slutgiltig test och en av dem har provkörts runt Mo i Rana i Norge. Plogen har beteckningen DPF 3700, där ”F” i modellnamnet står för ”Fjällplog”. Den är en vidareutveckling av Mählers tidigare modell DPH (där ”H” står för högkastande). I båda fallen är plogarna avsedda för vägar med stora snömängder där behovet är stort att avverka snön så att den lyfts och kastas över höga snövallar, och så långt från vägen som möjligt.

John Kristian Jacobsen med företaget J Jacobsen Transport AS är en av de åkare som testat plogen i vinter. Han och hans personal har nio lastbilar, varav fyra går på snöröjning (plus tre Volvo hjullastare och en Valtra traktor). Företaget sköter vägunderhållet på totalt 20 mil vägnät, men också i bostadsområden, bensinstationer och liknande i och runt Mo i Rana.

Vintern 19-20 är snödjupet över två meter på fjällvägarna (februari), men det kan bli ända upp mot fyra meter vissa vintrar. Vid tillfället för Mählers News besök hade John Kristian Jacobsen kört 300-400 mil med den nya plogen, monterad på en Volvo FH750, 2018 6×4 Tridem, och han är nöjd så här långt.

– Den är följsam och pendlar fint på ojämna vägar. Den tar rent längs kanterna och kastar snön långt, tack vare plogens utformning, tycker han.

John Kristian gillar också Mählers säkerhetstänk då den nya plogen, likt övriga Mählers plogar är utrustad med utlösande skärhållare som gör det riskfritt att köra på ett fast hinder som uppstickande stenar, brunnslock, eller annat. Då utlöses skärhållaren och viker undan för hindret utan att plogen eller bilen skadas.

Efter att ha samlat in synpunkter & fakta från alla testkörningar återstår nu ett par mindre justeringar och sedan går ”Fjällplogen” in i serietillverkning inför vintern 20-21.

TEXT: MATS THORNER
FOTO: STEN STRÖMGREN