Flexiway tar plogningen till en ny nivå

När Ricky Bergsman började köra lastbil och ploga 1973, var det med en spetsplog från Svedala. Nu har han det senaste, Flexiway från Mählers.

– Den har fungerat otroligt bra. Om snön är fastkörd och hård är det bara att höja trycket och då tar plogen rent ändå. Är det slaskigt blir det helt svart asfalt efter plogningen, säger han beundrande.

Ricky har också provat på att vara egen företagare, men numera kör han för G Arnessons Åkeri i värmländska Likenäs.

– Det spelar egentligen ingen roll, jag jobbar fortfarande som att jag vore egen företagare säger Ricky som har total-ansvar för den bil han kör och dess utrustning.

– Och om jag inte ringer chefen varje dag, så undrar han nog om jag jobbar kvar, säger han med glimten i ögat.

Han är en av de första som kör med Mählers nya plog, som bygger på ett helt nytt koncept med ett ställbart tryck och sidoförskjutning upp till 450 millimeter åt vardera sidan.

Går fint och följsamt

– Hemligheten ligger i att justera in trycket rätt, då går plogen fantas- tiskt fint och följsamt, berättar Ricky som plogar väg 240 och väg 63 kring Hagfors åt huvudentreprenören PEAB.

– Den skrapar otroligt rent, då moddskäret tar det sista slasket som blir kvar, och är samtidigt väldigt följsam. Det är bara att släppa ner och sedan åka, dessutom har jag kört med samma skärstål hela vintern, ett hårdmetallskär med inborrade coromantkärnor, fortsätter han.

Ricky kör samtidigt med Mählers underbett och det är samma princip. Han sätter an rätt tryck för rådande underlag och allt kontrolleras via Mählers nya styrsystem MC2.

Det var lite barnsjukdomar när den nya plogen kom, säger han, men nu har Mählers åtgärdat allt.

– Supporten från Mählers är suverän, de har hjälpt mig med allt jag sagt till om. Men med en så pass ny och banbrytande teknik, får man vara beredd på lite inkörning.

Man kan lika gärna vända på det: utan förare som Ricky som ger feedback, skulle inte Mählers kunna utveckla nya produkter som uppfyller de allt hårdare kraven om exempelvis svart väg och högre ploghastigheter som kommer från beställarna.