Hero bild

Sterkere enn noensinne – Mählers feirer 125 år med suksess

I år er det 125 år siden Hans Oskar Mähler grunnla selskapet vi i dag kjenner som den markedsledende plogprodusenten Mählers Selv om tidene har endret seg og gammel teknologi er erstattet av ny, står selskapet fortsatt øverst på tronen. Med historien i ryggen og blikket vendt forover skal Mählers feire selskapets suksess i Rossön den 20. mars.

I 1895 etablerte Hans Oskar Mähler et smieverksted i Hoting. Noe som skulle vise seg å være startskuddet for en lang suksesshistorie. Til å begynne med fokuserte virksomheten på reparasjon og produksjon av landbruksredskaper og tømmerkjelker. På midten av 40-tallet kom Hans Oskars fire sønner inn som deleiere, i det som da fikk navnet Mähler och Söner. Det var de neste årene grunnlaget ble lagt for virksomheten som Mählers driver i dag.

– Noen ganger lurer jeg på hva Hans Oskar Mähler hadde sagt om han visste at virksomheten han en gang startet, skulle leve videre i 125 år. Vi føler alle et stort ansvar for å fortsette å utvikle virksomheten og sikre den for fremtiden. Det at vi nå får mulighet til å feire selskapets historie og suksess sammen med ansatte, kunder og samarbeidspartnere, er få forunt, sier Ingemar Nyberg, adm. dir. i Mählers.

Fra Hoting til Rossön
I tillegg til snøplogene som selskapet har vært kjent for i lengre tid, kom de på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet med en rekke produkter som skulle vise seg å slå an på markedet, blant annet rotorklipperen og den første slapseplogen. I den samme perioden hadde de videreutviklet produktene for snørydding og veivedlikehold, og samlet sett ble Mählers på denne tiden betraktet som den fremste aktøren i bransjen. Veksten i selskapet gjorde at de flyttet virksomheten fra Hoting til større lokaler i Rossön, Sverige, der selskapet fortsatt holder til.

– Ekspansjonen selskapet hadde på denne tiden, er vanskelig å forestille seg. Selskapet vokste ikke bare med nye lokaler, men også med mange nye ansikter. En morsom detalj i selskapets historie er at de ansatte kjøpte selskapet av brødrene i 1979, noe som må sies å være ganske unikt når vi ser på dagens næringsliv, sier Ingemar Nyberg.

Engcon går inn som hovedeier – smarte produkter lanseres
På 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet fant det sted en rekke omstruktureringer og eierendringer, og i 2006 gikk tiltrotatorprodusenten Engcon inn som deleier. Tre år senere, i 2009, kjøper Engcon opp flere aksjer i selskapet og blir dermed majoritetseier av Mählers, noe som er situasjonen også i dag.

– Da vi gikk inn som eier, hadde jeg en idé om å utvide tilbudet med litt smartere produkter. Diagonalplogen Flexiway, sideplogsystemet Caway og styresystemet MC3 med mulighet for fjernsupport, er bare noen eksempler på produktene som er utviklet de siste årene. Fordi det er et svært stort behov og stor interesse for produkter på disse områdene, kan vi nå konstatere at vi satset riktig, sier Stig Engström, grunnlegger og eier av Engcon.

En annen milepæl i den senere tid er etableringen av salgsselskapet Mählers AS i Norge i 2014, som har gitt Mählers en betydelig økning i markedsandelene i Norge.

Med sikte på framtiden
For å feire 125 år med suksess vil Mählers holde åpent hus på fabrikken i Rossön den 20. mars kl 12–16. Da vil selskapet vise hvordan de produserer plogene. Det blir også en live-demonstrasjon av ploging med hest samt en lastebil fullt utstyrt med den nyeste teknologien. De besøkende får også se de nyeste produktene og møte bygdens stolthet og mesterkokkfinalisten Emilia Nilsson, som er på plass for å signere sin bok «Pangmat». Sist men ikke minst blir det snøscooterkjøring for barna, og snøscooterforhandlere vil vise frem sine nye snøscootere og tilbehør for de som måtte være interessert i det. Det blir med andre ord en begivenhetsrik dag i Rossön.

– Jeg ser frem til mange besøkende. Vi vil ikke bare se tilbake på det som er gjort, men vil også fortelle hva vi vil at selskapet skal være i fremtiden. Det vil bli en fantastisk dag som jeg håper vi alle vil huske som en viktig del av Mählers historie, sier Ingemar Nyberg.

Publicerat: 9 mars, 2020