Hero bild

Starkare än någonsin – Mählers firar 125 år av framgång

I år har det gått 125 år sedan Hans Oskar Mähler grundade det som idag är Mählers, marknadsledande plogtillverkare. Även om tiderna förändrats och gammal teknik ersatts av ny, står företaget kvar högst upp på tronen. Med historien i ryggen och blicken fäst på framtiden ska Mählers, den 20 mars i Rossön, fira företagets framgång.

År 1895 startade Hans Oskar Mähler upp sin smidesverkstad i Hoting. Något som skulle visa sig vara startskottet på en lång framgångssaga. Initialt fokuserades verksamheten på reparationer och nytillverkning av jordbruksredskap och timmerkälkar. I mitten av 1940-talet klev Hans Oskars fyra söner in som delägare, i vad som då fick namnet Mähler och Söner. Det var under följande år som grunden lades för den verksamhet Mählers bedriver idag.

– Ibland funderar jag på vad Hans Oskar Mähler skulle sagt om han visste att den verksamhet han en gång startade skulle leva vidare i 125 år. Vi känner alla ett stort ansvar att fortsätta utveckla verksamheten och säkra den för framtiden. Att vi får möjlighet att fira företagets historia och framgång tillsammans med anställda, kunder och partners, är få förunnat, säger Ingemar Nyberg, vd på Mählers.

Från Hoting till Rossön

Vid sidan av de snöplogar som företaget under en lång tid gjort sig kända för, släpptes under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet ett antal produkter som skulle visa sig gå hem på marknaden, bland annat rotorklipparen och den första moddplogen. Under samma period hade produkterna för snöröjning och väghållning vidareutvecklats, och sammantaget sågs Mählers vid den här tiden som den absolut främsta spelaren i branschen. Som en följd av företagets tillväxt flyttades verksamheten från Hoting till större lokaler i Rossön, där företaget håller till än idag.

– Den expansion företaget såg under den här tiden är svår att föreställa sig. Företaget växte inte bara med nya lokaler utan också med många nya ansikten. En häftig del i företagets historia är att 1979 köpte de anställda företaget av bröderna, vilket får sägas vara ganska unikt om vi ser på dagens näringsliv, säger Ingemar Nyberg.

Engcon går in som huvudägare – smarta produkter lanseras

Under 1990-talet och början av 2000-talet skedde ett antal omstruktureringar och ägarbyten, och 2006 gick tiltrotatortillverkaren Engcon in som delägare. Tre år senare, 2009, köper Engcon upp fler aktier i företaget och blir därmed majoritetsägare av Mählers, en relation som består än idag.

– När vi gick in som ägare hade jag en idé om att bredda erbjudandet med lite smartare produkter. Diagonalplogen Flexiway, sidplogssystemet Caway och styrsystemet MC3 med möjlighet till fjärrsupport är bara några exempel på de produkter som tagits fram på senare år. Då behovet och intresset för produkter inom de här områdena är väldigt stort, kan vi nu konstatera att satsningen som gjordes var rätt, säger Stig Engström, grundare och ägare på Engcon.

En annan milstolpe på senare tid är bildandet av säljbolaget Mählers AS i Norge 2014, vilket har inneburit en markant ökning av Mählers marknadsandelar på den norska marknaden.

Med sikte mot framtiden

För att fira 125 år av framgång anordnar Mählers, den 20 mars kl, 12-16, öppet hus på fabriken i Rossön där företaget visar hur tillverkning av plogar går till. Det blir även en live-demonstration av plogning med häst samt en fullt utrustad lastbil med den senaste tekniken. Besökarna får även ta del av de senaste produkterna och träffa bygdens stolthet och mästerkocksfinalisten Emilia Nilsson som är på plats och signerar sin bok ”Pangmat”. Sist men inte minst blir det skoteråkning för barnen och för intresserade visar skoterhandlare upp sina nya skotrar och tillbehör. Det blir med andra ord en händelserik dag i Rossön.

– Jag ser fram emot att många kommer. Vi kommer inte bara blicka tillbaka på det som gjorts, utan även berätta vad vi vill att företaget ska vara i framtiden. Det kommer bli en fantastisk dag som jag hoppas vi alla kommer minnas som en viktig del i Mählers historia, avslutar Ingemar Nyberg.

Publicerat: 9 mars, 2020