Tobias sopar rent med Mählers sopvals

2019 lanserade Mählers en roterande sopvals för lastbil & hjullastare och allt fler upptäcker nu fördelarna med konceptet. En av dem, Tobias Björk, Björks Schakt & Transport AB kör en sopvals på en av sina gul-lackerade Scania-bilar.

Text & Foto: Sten Strömgren

Publicerat i Mählers News, 2020 #1

– Jag imponeras över hur rent sopvalsen tar, säger Tobias samtidigt som han sopar en av påfarterna på väg 273 strax söder om Arlanda.

Tobias driver familjeföretaget tillsammans med pappa Sören, brorsan Mathias och syrran Linda och i dagsläget har åkeriet tre stycken Scania lastbilar. Åkeriet kör på kontrakt för Svevia och det upptar den största delen av tiden.

– Ja, det finns inte tid för så mycket annat berättar Tobias som varit med i verksamheten sedan 2009 då han började köra åt sin pappa direkt efter att själv ha kört djurtransporter.

Åkeriet har vintertid plogat snö i många år och Mählers har alltid varit förstavalet av utrustning. Tobias var också en av de första i Sverige att köra med Mählers sidoplogssystem Caway och nu är han en av de första med sopvals på lastbil.

– Jag letar alltid möjligheter att effektivisera mitt arbete och det är också uppskattat av min uppdragsgivare berättar Tobias medans vi närmar oss ännu en av & påfart på E4:an som ska sopas.

Nu svänger Tobias och den TMA-utrustade följebilen av E4:an vid Scandic Infracity i Upplands Väsby och här ser det ut som att en lastbil tappat en del av sin last då det är ett tjock lager av grus & lera längs påfarten upp mot E4:an. Tobias & Martin Lekborn som kör TMA-bilen slår på alla sina varningsljus och sedan sänker Tobias ned sopvalsen mot vägbanan och börjar sopa. Det tjocka lagret av grus & lera får ge sig besegrat av sopvalsen som tack vare sin fripendlande rörelse följer vägbanans linje.

– Sopvalsen är verkligen följsam och den snabba vridrörelsen & sidoförskjutningen gör det enkelt att byta sopriktning oavsett hur lastbilen är placerad menar Tobias.

När påfarten från Scandic Infra City är rensopad är det dags för Tobias & Martin att återvända till Svevias depå i Järfälla där Tobias har uppställningen av sina fordon.