Sveriges första Komatsu väghyvel utrustas med Mählers

Med närmare 40 års och ca: 50 000 timmars erfarenhet av väghyvelkörning är Christer Dalmans en kräsen väghyvel- kund. När han såg Komatsus nya GD675- 7 tyckte han den såg så intressant ut att han bestämde sig för att köpa en sådan till företaget.

Text & Foto: Sten Strömgren

Publicerat i Mählers News, 2020 #2

Väghyveln beställdes av Komatsu-importören Söderberg & Haak och tillsammans med deras utrustningsverkstad påbörjades resan med att utrusta Sveriges första Komatsu väghyvel för de nordiska villkoren.

Förutom LED-lampor, motorvärmare och frontblad var det en självklarhet att det skulle monteras en sidovinge, snö/grusstopp och sträng-spridare från Mählers.

– Då jag har några år bakom spakarna blir jag ibland in-blandad i förbättringar och anpassningar på maskiner för den nordiska marknaden, säger Christer Dalmans som 1991 grundade CD Entreprenad och köpte sin första väg-hyvel.

Företaget har nu växt till ca: 45 maskinenheter och 30-45 anställda beroende på säsong och erbjuder nu allt vad ett modernt entreprenadföretag kan utföra.

CD Entreprenad har sedan tidigare flera väghyvlar och då även goda erfarenheter av Mählers produkter. Denna gång var det dock lite speciellt när nya hyveln skulle utrustas. Då detta är den första Komatsun i Sverige, fick Mählers konstruktörer måtta upp och specialtillverka infästningar för sidoplog, snöstopp och strängspridare. Christer är imponerad av såväl passform som dimensioner.

– Detta är en av orsakerna varför Mählers är det självklara valet för mig. Gänget i Rossön är lyhörda och service- inriktade, produkterna passar alltid, fungerar bra och är dessutom gjorda för att hålla säger Christer samtidigt som han pekar på en kraftig fästplatta från Mählers som sitter bultad i ramen mitt under Komatsun.

Normalt skulle Dalarna legat under ett djupt snötäcke vid tiden för Mählers News besök, men vintern 2019-2020 har varit speciell med snöbrist i stora delar av Sverige. Vi åker ändå ut på en skogsbilsväg för att få några actionbilder och filmklipp. I skuggpartierna ligger ett tunt snö och istäcke på vägen och där sätter Christer ned hyvelbladet och börjar arbetet.

Den nya Komatsun är effektiv och vi hinner knappt ställa upp kameror och skicka upp vår drönare innan Christer når vår position en bit fram. Vi riggar ett par GoPro-kameror i hytten och sedan är det dags för ännu en sträcka. Så håller vi på i ett par omgångar innan Benny Lundström, säljare på Söderberg & Haak dyker upp med ännu en kund som är intresserad av den nya Komatsu-hyveln.

– Det har varit ett bra intresse för nya hyveln och det känns som att det kommer bli ett bra tillskott i vår produktportfölj, säger Benny samtidigt som Christer lämnar över hyveln till kunden som vill ta en provtur. Medans han drar iväg för provkörning så berömmer Christer flera saker med väghyveln.

– Den känns riktigt bra. Bland annat imponeras jag av sikten, dragförmågan, hur tyst den går, den låga ljudnivån inne i hytten, låg bränsleförbrukning och stabiliteten vid vägtransport som kan göras i upp till 50 km/h berättar Christer.

Vi tar de sista bilderna och innan vi vänder hemåt, bestäm-mer vi att göra ett återbesök till hösten för att fotografera och filma när ordinarie hyvelföraren Tage Haltorp kör med Mählers strängspridare.

Se film när Christer Dahlmans kör med sin nya Komatsu väghyvel – LÄNK TILL FILM