Hero bild

Succé med Mählers på traktor

Bjørnar Sørheim valde Mählers trots att han hade möjlighet att utnyttja uppdragsgivarens förmånliga avtal med andra tillverkare.

Sørheim (34) driver sin enskilda firma från Etne utanför Haugesund. Han har en anställd och en plog. Den är från Mählers.

– Jag har en DPH3400, och den är jag väldigt nöjd med. Jag hade möjlighet att köpa ett annat märke genom min uppdragsgivare men jag tyckte Mählers verkade både mer avancerad och mer modern, säger Sørheim. Sørheim plogar 3,5 mil landsväg för NCC. På slingrande vägar med smala broar har han valt att montera plogen på en traktor av märket Fendt 716.

– Jag tror inte att jag hade kommit runt i alla kurvor och över broarna om jag hade monterat plogen på en lastbil, säger han.

Tredje säsongen

Den här säsongen är Sørheims tredje med plogning, och han har tre år kvar av avtalet. Han startade sitt företag 2009. Det här är hans första plogningsavtal, men han har jobbat en del med plogning tidigare. Dock med andra plogmärken framför traktorn.

– Tidigare har jag lånat plog från arbetsgivaren, men jag har aldrig varit helt nöjd. Plogen från Mählers är enkel att montera och ställa in. Den är lätt, och det märks på traktorn. Den följer vägen bra, skrapar den väldigt ren och slungar undan snön utan problem. På min sträcka är jag beroende av att plogen kastar bra i låg fart, och det gör den här, säger han. Sørheim valde att satsa på en 3 400 millimeters plog just på grund av de smala vägar han har ansvaret för att hålla fria från snö. Vägarna är delvis slitna och vägkanterna består ofta av sten så det är lätt att slå i om man inte har full kontroll.

– Fjädrande skärhållare på plogen är alfa och omega för mig. Annars skulle påkörningar kunna förstöra både plogfäste, traktor och det jag kör på. Jag har klarat mig bra. Jag har naturligtvis stött emot kantsten och betongkanter då och då, men det har inte lett till några problem, påpekar han.

Fick tips av en kollega

Sørheim fick reda på Mählers produkter genom en kollega. Han fick tips om att det hade kommit en ny plog på marknaden som säkert skulle passa honom bra. Sørheim tog kontakt med Mählers, och de kom på besök.

– Jag är mycket nöjd med deras agerande. För oss entreprenörer är det extremt viktig med service. Vi har inte tid eller råd att stå stilla, och vi har ett avtal att uppfylla. Och då jag frågade efter kilbultar levererades de nästan omedelbart, säger han. Sørheim hoppas att han kan ta på sig både mer arbete och anställa fler framöver. Då utesluter han inte att det kan komma en ny Mählers-plog på plats i Etne utanför Haugesund.