Ibland sover man sittandes i lastbilen

Det är i slutet av februari, snön yr och sikten är bitvis begränsad längs E12:an mellan Lycksele och Umeå. Några kilometer utanför Lycksele möter vi Andreas Gunnarsson i en röd Scania R520 tridem som ser till att hålla vägen snöfri. Vi svänger in på en sidoväg för en pratstund.

Text & Foto: Sten Strömgren

Publicerat i Mählers News, 2021

– Jag har varit igång sedan kl 3 i morse och är snart inne på sista rundan säger Andreas med en härlig Göteborgs-dialekt.

På den självklara frågan om hur en Göteborgare kan hamna på snöplogning i Lycksele så är svaret lika självklart – det stavas kärlek. Andreas flickvän är nämligen bördig från Lycksele och efter att hon träffade Andreas i Göteborg blev snart längtan hem till norr så pass stor att de bestäm- de sig för att flytta upp.

– Jag ångrar inte flytten för en sekund och att köra plogbil är det absolut roligaste jobbet man kan ha säger Andreas som även körde lastbil nere i Göteborg.

Andreas kör för Hedestigs Frakt AB och de har två av de 17 Mählers-plogarna som Arento beställde inför säsongen. Plogarna, Mählers DPM (DiagonalPlog Modul) är speciellt konstruerade för att ge sk, ”svart väg” Alltså ett så renskra- pat resultat som det bara är möjligt. Ett tufft uppdrag då förutsättningarna kan vara vitt skilda. Det kan vara allt från plusgrader med tung modd och slask till minus 35 grader och rykande kall snö.

– Ja, det kan verkligen vara skiftande och det ställer också stora krav på plogarna. Med undantag av några små grejer under inkörningen tycker jag att nya Mählersplogen har fungerat bra. Den är snäll och följsam vilket ger en ren vägbana och det ryker heller inte snö över plogen på rutan säger Andreas.

Förutom den nya frontplogen är Scanian även utrustad med en Mählers 45B sidoplog som ser till att bredda plog- ningen där det blir tvåfiligt och i parkeringsfickor.

Åkeriets ägare, Ola Hedestig intygar att Mählers nya plog fungerar bra.

– Det var några mindre saker i början men det tog Mählers tekniker hand om på ett bra sätt. Chaufförerna är väldigt nöjda med sina DPM-plogar nu säger Ola.