Sören bereder väg för våren

Under början av 2018 slogs många snörekord i de norra delarna av Sverige och på många ställen var snöplogkanterna 1,5 – 2 meters höga. Detta innebar både massor av snöplogning och dessutom uppstod ett stort behov att snödika alla vägar inför vårens snösmältning.

Publicerat i Mählers News, 2019 #1

Jämtland var inget undantag och mellan orterna Rossön och Grundsjö träffade vi Sören Gustafsson då han snödikade väg 993 med en Volvo G930 väghyvel som ägs av Engqvist Åkeri & Son.

– Snödikningen är ett måste för att vägen ska tina fram så snabbt som möjligt och för att undvika att smältvatten rinner ut på vägbanan berättar Sören. Volvon är utrustad med en Mählers SVH-4 vinge och Sören är nöjd över hur den fungerar. 

SVH-4:an är väldigt stabil och funktionerna med att det går att vinkla i så många arbetslägen gör den otroligt flexibel. Det är lika lätt att hålla den plant någon decimeter ovanför vägen för att skära ned plogkanten, som att snedställa den neråt och under vägnivån för att snödika menar Sören.

Sören är en av de mer rutinerade hyvelförarna med många år bakom spakarna, så det är ingen tvekan om att han vet vad han pratar om.

– Väghyveln går nästan uteslutande på snöröjning vintertid. Sommartid är det grusvägs och justeringshyvling som gäller berättar Sören, innan det är dags att fortsätta snödikning i riktning mot Rossön.

Där vänder sedan Sören och i backspegeln ser jag hur han matat ned vingen djup ned under vägnivån och skickar iväg snön långt utanför vägbanan.