Mählers levererar snöplogar till Grönlands flygplatser

Svenska plogtillverkaren Mählers levererade nyligen tre stycken Mählers DP55 diagonalplogar till Grönland. Plogen är en 5,5 meter bred snöplog speciellt byggd för att röja snö på flygfält och andra stora ytor som kräver extremt snabba åtgärdstider. Danska Scania-återförsäljaren I.M. Stiholt A/S levererade en av plogarna tillsammans med en ny Scania P 360 XT 4X4 till flyplatsen i Sisimiut på den västra delen av Grönland.

Text: Sten Strömgren & Foto: Scania A/S

Publicerat i Mählers News, 2022-1

– Jätteroligt att Mählers får sätta svenskt och framförallt jämtländskt näringsliv på den Grönländska kartan, säger Urban Jonsson, säljare på Mählers i Rossön och den som sålde senaste plogen till Grönland.

 

Mählersutrustad Scania på en flygfältet Sisimiut på Grönland

I.M. Stiholt säljer alla typer av fordon och kunderna är allt från enbilsåkare upp till företag med 20 lastbilar.

– Vi har sålt lastbilar till hela Grönland under de senaste 35 åren och jag har rest till kunder där de senaste 21 åren, berättar Henrik Steffensen, verkstadschef på Stiholt.

När regeringsägda Mittarfeqarfiit (Grönlands lufthamn) skulle upphandla en ny lastbil till flygfältet i Sisimiut, föll valet på en Scania P 360 XT 4X4 som offererats av Stiholt. Med lastbilen levererades flygfältsplogen Mählers DP55, en bjässe med 5,5 meters plogbredd samt Mählers frontfäste och styrsystem MC2B.

– Mittarfeqarfiit har tidigare kört med andra märken så det känns extra bra att vi nu fått komma in med en Scania där. En av faktorerna till bytet av märke på lastbilar var att Stiholt har levererat många Scania-lastbilar till Grönland genom åren och med detta upparbetat en hög servicegrad på eftermarknaden. Mählers plog var dock det självklara valet då både de och vi har goda erfarenheter av deras produkter, fortsätter Henrik Steffensen.

Säkerheten i fokus vid plogval

Förutom bredden så var även säkerhetsfaktorn en viktig del i valet av plog. DP55 har likt Mählers övriga

diagonalplogar stålhållare av säkerhetstyp som utlöses vid påkörning av uppstickande hinder. Plogen kan väljas med hjul alternativt slitskor.

– Vi ser nu fram emot fortsatt expansion på Grönland och hoppas naturligtvis få sälja flera Scania med Mählers plogar till Grönland, avslutar Henrik Steffensen.