Hero bild

Snö räddar ishotellet

Vid Icehotel i Jukkasjärvi lyser marssolen från en isblå himmel. Det ger ett sken inne i den mäktiga pelarsalen som är magiskt. Men vårsolen kan vara förödande för isen om den blir alltför stark. För att skydda isen sprutas därför ett lagom tunt lager med snö på pelarsalens yttervägg.

Sten-Åke ”Stången” Muotka från All-Sten har hjulat de två milen från Kiruna med en Ljungby L13 utrustad med en LSV 275 snölastare från Mählers. Med ekipaget ska han utföra “räddningsuppdraget”.

– Det fungerar bra med snölastaren. Den slår luften ur snön, så att den blir finkornig, säger ”Stången”.

Uppdragen vid Icehotel är alltid lite speciella.

– Jobben vi utför åt Icehotel är lite grädden på moset för oss. Det är helt klart roligt att få vara en del av en av Sveriges mest känd byggnader, även om det sammantaget inte blir mer än en veckas arbete, säger Mikael Fors, vd för All-Sten AB.

Det är andra säsongen som han och ”Stången” samarbetar med hotellet. Tidigare år har de varit med om att spruta färdiga formar som sparats i ett kyllager till kommande år. Men nya idéer oc brist på lagringsutrymmen har förändrat rutinerna. Nu ställs istället stålkonstruktioner på plats i slutet av oktober och sprutas med ”snis”, en blandning av snö och is, för att därefter formas till byggnader.

64 kalla rum

Icehotel byggs varje år upp av 2 000 ton is och ungefär 30 000 kubik ”snis”. Den första etappen beräknas stå färdig i december. Därefter öppnas ytterligare fem etapper allteftersom varje del står färdig. I januari rymmer Icehotel 64 kalla hotellrum, pelarsal, kyrka, isbar och mycket, mycket mer. – Både Ljungbyn och snölastaren köptes för ett år sedan och hann med att jobba lite vid hotellet i slutet av förra säsongen, säger Mikael.

Vintertid består annars All-Stens vardag av snöröjning och bortforsling av snö inne i centrala Kiruna.

– Snölastaren är effektiv och bra. Men i mitt tycke har den för svag motor. Det är svårt att hålla jämn fart med lastbilen som ska lastas om inte förhållandena är perfekta, säger “Stången”, vars lastningsrekord är imponerande 30 kubik på 30 sekunder.

Efter en knapp timmes arbete med Icehotels sydvägg har ”Stången” sprutat den snö som för dagen ska sprutas och hjular åter tillbaka mot Kiruna, som något av en räddande snöängel.

Fakta Icehotel

Icehotel finns i den lilla byn Jukkasjärvi, två mil öster om Kiruna och tjugo mil norr om polcirkeln. Icehotel är cirka 5 500 kvadratmeter stort. Det är konstruerat av cirka 2 000 ton is från Torne älv och 30 000 kubik ”snis”, vilket är en blandning av snö och is. Runt 100 personer är involverade i byggandet, varav hälften är konstnärer.

Hotellet består av 64 kalla rum. Under säsong är nästan alla rum uthyrda varje natt. Det finns även möjlighet att hyra varma rum vid anläggningen. Varje år kommer 50 000 besökare till Jukkasjärvi för att få uppleva Icehotel, norrskenet, renheten och lugnet. I april smälter Icehotel ned och kretsloppet sluts när vattnet rinner tillbaka till Torne älv.