”Plogen kastar oerhört bra”

Längs väg 92 mellan Lycksele och Åsele i södra Lappland möter vi åkaren Ruben Gustafsson. Han plogar den sträckan för väghållaren Svevia i sin fina Volvo FH 540 Volvo Tridem utrustad med Hiab lastväxlare och komplett plogutrustning från Mählers. Ett snyggt bygge som Vemservice i Vemdalen genomförde våren 2016. Trots att bilen rullat närmare ett år är det fortfarande fin puts på allt.

Ruben började sin karriär inom branschen redan 1984 då han startade med att skjutsa skogsmaskiner med sin maskintrailer. 2001 övergick verksamheten till specialtransporter. 2009 förändrades verksamheten återigen och nu slog sig Ruben in på entreprenadbranschen och övergick till gruskörning och grusvägsunderhåll på somrarna och vintrarna var det snöplogning som gällde. De senaste åren har även asfaltskörning tillkommit och därmed är den huvudsakliga verksamheten asfalt och snöplogning. För att klara de tidvis snörika vintrarna i södra Lappland valde Ruben att utrusta nya bilen med Mählers högkastande diagonalplog DPH3700.

– Jag plogar många fler turer nu innan snöplogkanterna börjar byggas upp på höjden och jag behöver heller inte vingen lika mycket med DPH:n fram på bilen berättar Ruben. Ibland kan det också driva igen nåt grymt längs vägarna här uppe och då är det skönt att kunna skicka iväg snön långt från vägen menar Ruben. Ruben berättar att det var lite inkörningsproblem under de första plogturerna men att Mählers ställde upp bra och efter lite justering så går plogen stabilt och uppträder lugnt på vägen.

– Ja, nu funkar den perfekt och kastar snön oerhört bra säger Ruben. Även om det inte kom lika mycket snö som väderleksprognoserna lovat dagen för vårt besök, så fick vi ändå se ekipaget i drift då väghållaren Svevia ringde ut Ruben för en plogtur.

– Så här kan det va ibland, väderleksrapporterna lovar/hotar med mycket snö men när vi väl är ute så är det bara lite ”damm” längs vägen och ibland är det tvärtom.

– Men även om det inte ”tok-snöar” så bildas det ofta drev längs plogkanterna och det måste städas bort för att undvika snörök som annars bildas menar Ruben. Ruben berättar också att han plogar en hel del skogsbilvägar och funderar på om Mählers senaste kombinationsplog DPD3700 skulle va ett ännu bättre val för hans behov.

– Den kombinerar ju både egenskapen med att kasta högt & långt samt att den är svängbar åt båda hållen så du kan välja vilket håll du ska ploga snön. Det skulle passa perfekt på skogsvägarna menar Ruben innan vi skiljs åt strax ovanför Åsele där Ruben vänder sin plogsträcka.