Örjan testkör nya DPD-plogen: ”Den behåller jag gärna”

Som bekant minskar intresset för att pröva nytt med åren. Med åldern har man skaffat sig erfarenhet av vad som fungerar bäst – samt blivit lite bekväm av sig. Örjan Olsson, 51 år och med 30 år som plogbilsförare, är med andra ord en ytterst kritisk testförare av Mählers nya DPD-plog.

– Jamen, den här behåller jag gärna. Den ligger stabilt och bra på vägen och den kastar snön väldigt bra.

Det var 1987 som Örjan Olsson i Liden, några mil nordost om Sundsvall, började köra plogbil som egenföretagare i en begagnad Volvo N10.

– Jag hade Mählers-utrustning då också, en DP12. Den var bra med den tidens måttstock, men det var ju fast skär på den tiden och plogen gick inte att vrida. Det var lite stötigt och bökigt, men det gick – man fick vara lite full i fan, skrattar Örjan.

I dag, 30 år senare, kör Örjan en fem år gammal Scania R560 för Huldtmans Transport. Plogning och sandning på vintern, vägunderhåll åt Peab på sommarhalvåret. Och strax efter jul fick han Mählers nya DPD-plog (Diagonalplog dubbel, som kan kasta både åt höger och vänster). Eller rättare sagt en förserie av DPD-plogen som sluttestas av kunder i vinter, innan serieproduktionen kommer igång i höst.

Kastar bra

Vad Örjan Olsson anbelangar är plogen färdig för produktion, det kan han säga efter flera dagars tungt snöande.

– Jag plogar länsväg 320 mellan länsgränsen mot Jämtland till Timrå. Det är cirka 6,5 mil. Utöver det har jag några småvägar i Timrå.

– Den fjädrande skärhållaren ger efter både uppåt och bakåt. Det känns bra, samtidigt som plogen ligger bra på vägen. Designen på plogen är ändå bäst, enligt Örjan.

– Den kastar väldigt bra, både åt höger och vänster. Eftersom den kastar undan snön så effektivt, blir det lite snö kvar till sidovingen och slutresultatet blir bra. Att plogen sekundsnabbt kan ställas om för att kasta snön åt vänster, har Örjan inte haft så stor nytta av än.

– På min plogsträcka blir det så att jag plogar åt höger hela tiden. Men det är klart, jag har haft användning av det när jag ska städa upp i vägskäl till exempel.