Med Rossö 2010 går snöröjningen snabbt!

Knut Jonsson har plogat snö i mer än 30 år. Med den erfarenheten var han den perfekte testföraren för nya Rossö 2010 från Mählers. – Helt otroligt stabil. Rossö 2010 är den bästa plogen jag någonsin kört, särskilt i högre farter, säger Knut Jonsson.

Knut kör för Anton Esseruds Åkeri i Hoting. Som en av Mählers tio testförare har Knut kört Rossö 2010 de två senaste vintrarna. Båda vintrarna var väldigt snörika, så både nya Rossö 2010 och Knut fick bekänna färg.

Vi besökte Knut och hans arbetsplats – en Volvo FH12 som han kallar ”Dunder-Märta” – en vanlig dag i vintras då han snöröjde vägen mellan Junsele och Backe i nordvästra Ångermanland. Efter ett tag visar Knut vad Rossö 2010 går för när han gasar och drar upp farten till 80 km/ timmen. I lastbilen känns inget annorlunda och när man ser den renskrapade vägen efter lastbilen, förstår man att plogen verkligen fungerar även i högre farter.

– Jag har under alla mina år som plogbilsförare aldrig känt något så stadigt. Dessutom är den tystare än föregångaren Rossö 2000, säger Knut samtidigt som vi närmar oss Backe.

Full uppmärksamhet

Vi svänger in ned mot samhället och i en korsning fäller Knut ut sidoplogen. Med vana rörelser städar Knut ur korsningen på ett par, tre drag och sen bär det iväg igen. Från passagerarplatsen ser man hur diagonalplogen arbetar och hur Knuts blick hela tiden pendlar mellan sidospeglarna och framför lastbilen. Helt klart krävs det full uppmärksamhet vid snöplogning och det är lätt att förstå vad en okoncentrerad förare kan orsaka i trafiken.

Knut poängterar hur positivt han upplever de förbättringar som nu gjorts på nya plogen.

– Ta bara det här med hjulen. Dessa har jag kört med hela vintern och de gamla kunde man få byta rätt ofta under en säsong.

Nu har Rossö 2010 gått in i serieproduktion, men under testperioden hade Knut Jonsson tät kontakt med Mählers utvecklingsavdelning.

– De har varit otroligt lyhörda. Ibland har jag ringt utanför kontorstid, men det har aldrig varit några problem. Gänget i Rossön har hela tiden varit på hugget och tillsammans har vi funnit massor av smarta lösningar, som exempelvis dammskyddet mellan plogchassiet och stålen.