Mählers styrsystem förbättrade min arbetsmiljö

Det är den sista april, solen har åter visat sig efter en natts snöande och på en vägkrog strax söder om Levanger väntar vi på huvudpersonen för ett av dagens möten. Det går inte många minuter förrän en nästan ny Volvo lastbil svänger in på parkeringen och ur hytten kliver åkaren Stein Lindsethmo.

Stein kör en helluftad Volvo FH16, 750 6×2 utrustad med Mählers hyvel¬blad/underbett HB3-N samt styrsystemet MC2. Ett styrsystem som Stein trivs med.

– Ja, min arbetsmiljö har förbättrats betydligt efter att jag skaffade MC2 berättar Stein, samtidigt som han pekar på alla funktioner som han styr från förarplatsen.

MC2 innehåller en liten och behändig palett med en joystick samt knappar. Själva styrsystemet sköter plog och hyvelutrustningen.

För att nämna ett exempel på hur MC2 förbättrar arbetsmiljön så går det ställa in så att all plog och hyvelutrustning automatiskt lyfter då föraren lägger i backen.

När föraren sedan vill släppa ned utrustningen igen räcker det med ett enda knapptryck så släpps all utrustning ned i samma läge som den var då backen lades i.

Förutom detta har Stein valt till nästan all utrustning som går att få och då har han bland annat GPS, TV, vågutrustning, fyra backkameror och övervakning av luftfjädringen.

Till detta kommer rapporteringssystemet som övervakar och rapporterar plogningen till Steins uppdragsgivare, Mesta.

Systemet fungerar som så att det känner av då Stein släpper ned plogen eller hyvelbladet, mäter sträckan och då plogningen eller hyvlingen är utförd återrapporteras detta till Stein som på sin iPad ser om allt är okej och bekräftar då det.

Med detta är fakturaunderlaget klart och det behövs inte något skrivande av körsedlar eller annan typ av rapportering.

Vi börjar prata om hyvelbladet och Stein berättar att valet av blad var självklart denna gång.

– Jag var mycket nöjd med hyvelbladet som satt på förra bilen och när jag dessutom fick informationen om att Mählers uppgraderat nuvarande version med lägre inbyggnadsmått (bättre markfrigång) och när det dessutom går att styra med MC2 tillsammans med övrig plogutrustning var det ingen tvekan säger Stein.

Bladet används året runt då det är snö/ishyvling på vintern och grushyvling på sommaren.

Som vi redan skrivit så ser Stein stora fördelar med bra arbetsmiljö och i det sammanhanget kommer vi in på Flexiway, Mählers nya plog som mer eller mindre revolutionerat plogbranschen med sitt nytänkande.

En av många fördelar är, förutom sidoförskjutningen på ± 450 mm, att den går att sätta tryck på, alternativt lätta på trycket med. Att den är ledad, så att den följer bomberade eller ojämna vägar, gör att plogen kan anpassas exakt efter rådande väglag.

Allt detta, tillsammans med en rad andra smarta funktioner, är definitivt något som förbättrar förarmiljön samt resultatet. Och om allt går som planerat kommer Stein vara en av många som får testa Flexiway vintern 2014–2015.

Då får vi hoppas att vintern blir ”bättre” än denna snöfattiga säsong då antalet plogturer knappt nådde 40 mot normala 110–120 turer.