Mählers radarfäste räddar liv

För några år sedan blev åkaren Ronny Gustavsson utringd på en sanering efter en olycka där en lastbil kört rakt in i bakänden på en annan lastbil längs en motorväg. Olyckan fick en tragisk utgång där föraren av lastbilen som körde in i den framförvarande lastbilen dog.

Ronny konstaterade att olyckslastbilen hade ett sk, traditionellt plogfäste av typen VV95 som då skymde lastbilens radar och antikollisionsutrustning. Strax innan olyckan hade Ronny läst om Mählers lösning på just detta problem med skymda radarsensorer.

– Hade olycks-lastbilen haft Mählers radaranpassade fäste hade radarn och antikollisionsutrustningen bromsat lastbilen automatiskt och ett liv hade kunnat räddats, säger Ronny som äger och driver företaget Hamneda Grus & Åkeri AB i Ljungby. Efter olyckan bestämde Ronny sig för att nästa lastbil skulle utrustas med Mählers radaranpassade plogfäste. Sagt och gjort, nu har åkeriet en Scania R730 som utrustats med Mählers radaranpassade fäste.

– Detta är så smart, Mählers har helt enkelt plockat bort det stora fästet från lastbilens front och istället hängt det på plogens fäste. Detta utan att tumma på kvalitén, i vanlig ordning är det gjort för att hålla säger Ronny och pekar på fästes- systemet som hänger på Mählers-plogen som står och väntar på att vintern ska komma igång även i södra Sverige. På lastbilen sticker det endast ut två små fästen i grillen och när plogen inte är kopplad har föraren fungerande radarsensorer året om.

– Detta innebär en dramatisk säkerhetshöjning och enligt mig är det märkligt att inte fler väljer detta före den gamla traditionella lösningen med ett VV95-fäste eller den sk, Norsk-plattan som täcker lastbilens radarsensorer säger Ronny.