Mählers radarfäste räddar liv

För några år sedan blev åkaren Ronny Gustavsson utringd på en sanering efter en olycka där en lastbil kört rakt in i bakänden på en annan lastbil längs en motorväg. Olyckan fick en tragisk utgång där föraren av lastbilen som körde in i den framförvarande lastbilen dog.

Publicerat i Mählers News, 2020 #1

Ronny konstaterade att olyckslastbilen hade ett sk, tradi-tionellt plogfäste av typen VV95 som då skymde lastbilens radar och antikollisionsutrustning. Strax innan olyckan hade Ronny läst om Mählers lösning på just detta problem med skymda radarsensorer.

– Hade olycks-lastbilen haft Mählers radaranpassade fäste hade radarn och antikollisionsutrustningen bromsat lastbilen automatiskt och ett liv hade kunnat räddats, säger Ronny som äger och driver företaget Hamneda Grus & Åkeri AB i Ljungby.

Efter olyckan bestämde Ronny sig för att nästa lastbil skulle utrustas med Mählers radaranpassade plogfäste. Sagt och gjort, nu har åkeriet en Scania R730 som utrustats med Mählers radaranpassade fäste.

– Detta är så smart, Mählers har helt enkelt plockat bort det stora fästet från lastbilens front och istället hängt det på plogens fäste. Detta utan att tumma på kvalitén, i vanlig ord-ning är det gjort för att hålla säger Ronny och pekar på fästes-systemet som hänger på Mählers-plogen som står och väntar på att vintern ska komma igång även i södra Sverige.