Hero bild

”Mählers har träffat rätt med nya Flexiway”

Det är i början av april, termometern visar på ett par plusgrader, det snöar för fullt och vi befinner oss på väg 342 i höjd med Lidsjöberg, 70 km norr om jämtländska Strömsund. I full fart plogar Roger Näsström vägen med företagets Volvo FH12, utrustad med Mählers senaste plog, Flexiway.

– Den känns otroligt följsam och skrapar väldigt rent, säger Roger bakom ratten medan vi passerar Gubbhögen i full fart.

– Vi har i och för sig inte kört så länge med plogen, men både pappa och jag är överens om att Mählers träffat väldigt rätt med detta koncept, fortsätter Roger.

Tillsammans med sin pappa Alf driver han Ringvattnets Gräv & Schakt AB, som har mångåriga anor inom väghållning och entreprenadarbeten.

– Ja, pappa startade företaget tillsammans med sin bror Bernt långt innan jag föddes, berättar 27-årige Roger som växt upp inom familjeföretaget.

Idag drivs företaget av pappa Alf samt sönerna Roger och Mikael. På hemmaplan i Ringvattnet, där företaget finns med garage och kontor, sköter Alfs hustru Carina papper och företagets räkenskaper.

Bra sidoförskjutning

Maskinparken består av nämnda lastbil, som används för både plogning och som anläggningsbil, en Volvo EC210CL grävmaskin samt en Volvo L70 hjullastare.

Företagets uppdragsgivare är till största del Peab, som också är driftsansvarig för Strömsunds vägområde där Näsströms plogsträcka ingår. Svevia, SCA och Holmen är några av många andra uppdragsgivare och till det kommer en hel del övriga mindre uppdrag under året.

– Här ser du en annan funktion som jag verkligen gillar, säger Roger då han svänger in på en parkeringsplats samtidigt som han sidoförskjuter Flexiway-plogen.

– Se nu, tack vare sidoförskjutningen och fullt utligg på sidoplogen, klarar jag att ploga ur hela parkeringsfickan utan att behöva ta om. Det klarade jag inte med den ”vanliga” plogen, fortsätter Roger.

Efter att det varit uppehåll på snöfallet under vår plogtur, tar snöandet ny fart och innan vi når slutet på plogsträckan snöar det ymnigt igen. Ett helt vanligt aprilväder i norra delen av Sverige och det kan innebära att Roger kan få börja om direkt då han kört plogsträckan klar.