Kör så det ryker!

Jens Johansson kör så att det ryker. Om snöplogen, alltså. – Jag är snart inne på fjärde säsongen nu och räknar kallt med att plogutrustningen ska hålla i minst fem år till utan större problem, säger Jens Johansson.

Jens Johansson är trots sin ålder en van maskinförare. I ett par år körde han åt sin pappas bolag som bland annat driver ett grustag med sorteringsverk i Vittangi öster om Kiruna.

För fyra år sedan bestämde han sig för att starta eget och han bildade Jens Johansson i Vittangi AB. Och han slog på stort på en gång: en ny Scania R500 med lastväxlare samt plogutrustning – frontplog och sidovinge – från Mählers.

– Man vill ju ha bra och tillförlitliga grejor. När det gäller plogutrustning är det bara Mählers som gäller, det finns ju inget egentligt alternativ med samma kvalitet, säger Jens.

Många mil och timmar

De första två åren körde han för AB Vik vägentreprenad och hade ansvar för ploglinjen Kiruna-Abisko. Sedan förrförra året kör han för Svevia på två ploglinjer:Kiruna-Nikkaloukta samt Jukkasjärvi-Esrange. Under vintersäsongen blir det många mil och timmar på de vägarna.

– Ja, vi brukar ju få vår beskärda del av snö, så nog finns det att göra alltid, skrattar Jens och fortsätter.

– Det tar 10-11 timmar att rensa hela området. Sedan kan det snart vara dags att börja om igen.

Han är mycket nöjd med plogutrustningen från Mählers. Han har fått byta skär några gånger, men annars har allt fungerat som det ska.

– Jag körde väl uppemot 2 000 mil de första tre säsongerna. Nu är jag snart inne på fjärde säsongen och räknar kallt med att grejorna håller i minst fem år till med lite småreparationer. Jag har kollegor som har plogar från Mählers som gått i både åtta och tio år utan problem.