Denna sidoplog slår allt jag provat tidigare

Vintern 2018-2019 var inte lika hård i de västra delarna av Jämtland som föregående vinter. Överlag var det mer snö i inlandet. Detta märktes tydligt då Mählers News åkte upp till Handöl, några mil hitom Norska gränsen, för att träffa Reidar Hammarfjäll. Han kör en Volvo FH13 8×4 med Mählers nya högkastande sidoplog åt Wallins Åkeri och uppdraget för dagen är att fotografera den ”in action”.

Publicerat i Mählers News, 2019 #2

– Normalt plogar vi E14 mellan Staa och Storlien men det är så mycket trafik nu, så det är bättre vi åker en sväng upp emot Storulvån säger Bertil innan vi börjar dra oss upp mot fjällen som omgärdar vägen.

Det är dramatiska vyer men tyvärr döljer sig de flesta fjälltopparna bland låga moln och lite snö som drar in över oss mellan varven. Jag åker före och letar lämpliga sträck-or med lite högre snöplogkanter för att bilderna ska visa hur nya SPH sidoplog kastar snön. Men ju högre upp vi kommer ju lägre blir plogkanterna, med undantag några kortare sträckor som jag då passar på att fotografera. Reidar är tvungen att köra med frontplogen, en Mählers DPD upphissad för att han inte ska begrava sidoplogen i ett snömoln. SPH sidoplog kastar snön fint och på vis-sa sträckor där det är lite mer snö syns det verkligen hur plogen slungar iväg snön både högt och långt från vägen. 

– Denna sidoplog slår allt jag provat tidigare säger Reidar vid nästa stopp och med 7 års erfarenhet av snöplogning i fjällmiljö är det inga tvivel på att han vet vad han pratar om.

Reidar, menar att SPH sidoplog är idealisk redan från de första turerna på säsongen då den inte bygger upp snöplogkanterna så snabbt.

– Det märks tydligt att vi kan ploga flera turer nu innan det blir någon speciell höjd på plogkanterna menar Reidar.

Vi stannar för att ta några bilder med ett par fjälltoppar som skymtar i ett soldis mellan molnen och då förklarar Reidar varför det är så lite snö uppe i den västra fjällked-jan.

– Det beror på att det mest blåst från öst i vinter och då får vi mindre snö här uppe. Blåser det dessutom när det snöar, så blåser snön helt enkelt av vägen på vissa sträckor säger Reidar.

När vi tagit bilderna vänder vi hemåt igen och då passerar vi en Volvo L180 hjullastare som håller på att skotta upp en stor parkeringsplats mitt uppe på fjället. Det är med andra ord dags att göra plats för alla turister som söker sig till fjällen under Jämtlands femte årstid – vårvintern.