Frida var med och utvecklade Mählers nya plog

Det är vårvinter och vi befinner oss längs vägen mellan Backe och Hoting i norra Jämtland. Frida Östman är ute på en av sina sista plogsvängar för säsongen och det är också en av sista provturerna för Mählers nya modulbyggda plog DPM som hårdtestats av Frida och flera andra inför kommande lansering.

Text & Foto: Sten Strömgren

Publicerat i Mählers News, 2020 #2

Frida kör för Fjällsjö Åkeri AB och är en av Mählers flitigaste testpiloter. Varje vintersäsong blir det många mil med diverse prototyper som ritas fram på utvecklingsavdelningen i Rossön.

– Det är jätteroligt att få vara med och bidra till Mählers utveckling, säger Frida medans hon växlar ned sin Volvo FH 8×4 inför en backe och en tvär kurva som vi ska in i.

Vi frågar Frida vad hon tycker om DPM plogen så här långt och det hon spontant nämner som en av de största fördelarna är att plogen uppför sig lugnt på vägarna även om de är ojämna.

– De utbytbara gummielementen som håller stålen går att anpassa exakt till den typ av väg 

 och förhållanden man har och på det sättet går det få en ”lugn” plog som inte hoppar över ojämnheterna berättar Frida.

Sidoförskjutningen på +-40 centimeter är också en uppskattad funktion då det underlättar plogningen av olika vägbredder. Fullt utkörd åt vänster plus sidoplogen ger rejäla plogbredder och indragen åt höger plus indragen sidoplog gör bilen smidig för smala vägar och passager.

– Jag kan också tänka mig att de som har hinder som refuger och annat att runda kommer gilla sidoförskjutningen menar Frida.

Vi är nu på hemväg och efter att ha tagit några actionbilder stannar vi till vid Mählers fabrik där Frida ska träffa konstruktören Oscar Nyberg för att gå igenom några saker som hon upptäckt på senaste plogturen.

– Frida är en viktig del i vår produktutveckling. Dels närheten då hon passerar fabriken på sina plogturer och sedan är hon lätt att kommunicera med säger Oscar Nyberg, konstruktör på Mählers.

Vid stunden för denna tidnings tryckning lanseras den färdiga versionen av Mählers modulbyggda plog DPM och det mycket tack vare Frida och våra övriga testförares hjälp.