Frida gillar Mählers nya styrsystem

Hösten 2020 investerade Fjällsjö Åkeri i en sprillans ny Volvo FH 540 6×4 och vid höstens leverans gick den direkt till chauffören Frida Östman.

Text & Foto: Sten Strömgren

Publicerat i Mählers News, 2021

Många av er läsare känner säkerligen igen Frida från tidigare reportage om nya Mählers-produkter som hon ofta får testa. Den nya Volvon utrustades dock med serietillverkade produkter som Mählers smarta styrsystem MC3 och tillhörande joystick som styr frontplog, sidoplog och hyvelbladet.

Vi träffade Frida i en grusgrop i slutet av oktober, där hon med åkeriets Volvo L60E lastade bilen med 0-40 som skulle ut som förstärkning på en frusen skogsbilväg. Det tog inte många minuter förrän det var fullt lass och Frida var på väg. Någon kilometer in efter skogsbilsvägen var det dags att hyvla ned de djupa spår som blivit under den blöta hösten. 

Frida styr hyvelbladet mot den frusna vägbanan med stadig hand och växlar enkelt mellan funktionerna sänk/höj, angreppsvinkel, tilt, och utskjut/indrag med MC3 systemet och den ergonomiska spaken.

– Det tog ett tag att vänja sig med att ha alla funktioner i en och samma spak men nu känns det helt naturligt säger Frida som syftar på bytet från styrsystem MC2 till MC3.

Frida Östman styr plogar och hyvelbladet med Mählers nya styrsystem MC3

Det är dock inte bara styrsystemet som är nytt på bilen. Den utrustades med Mählers uppgraderade hyvelblad HB3 som bland annat fått kraftigare utskjutscylindrar och annan utformning på höger utskjut.

– Själva bladet känns lika stadigt som tidigare versioner och ökar lastbilens användningsområde med tanke på att vi har underhållet på många skogsbilvägar i trakten fortsätter Frida.

Efter att Frida kört fram och tillbaka en gång så har hon lyckats hyvla ned det mesta av de frusna spåren och nu är det dags att dra på gruset hon har med sig på flaket. Frida drar upp farten och öppnar bakluckan exakt där förstärkningen ska börja och på något magiskt sätt sprider hon också lasset exakt till slutet av förstärkningen.

– Sådär, nu är det bara att bredda ut och jämna av gruset säger Frida som kör till en vändplan och vänder.

När vi närmar oss gruset växlar hon funktionerna i spaken och snart är gruset uthyvlat till en jämn och fin yta. Ett av dagens uppdrag avklarat och nu väntar fler skogsvägar få samma behandling så att de är redo att köras på till våren när tjälen går ur marken.