Ronny får snabb hjälp tack vare fjärrsuporten

När snöstormen ylar längst in i dalen, långt från ära och redlighet, kan goda råd vara dyra om man får problem med utrustningen på bilen. Om man inte har styrsystemet MC3 från Mählers förstås.

Text: Stian Moan Folde & Foto: Jörn Holm

Publicerat i Mählers News, 2022-1

Maskinisten och plogföraren Nils Ronny Halonen (50), jobbar längst upp i norra Norge, i Nordreisa kommun i Troms och Finnmark fylke. Vintertid ansvarar han och hans kollegor för snöröjningen av 70 kilometer väg som löper längs en dalgång i östlig riktning mot Kautokeino. Det är en sträcka som verkligen kan bjuda på utmanande förhållanden.

– Just nu har vi 130 cm snö här. Och om det inte snöar, är det oftast vind och snödrev. Det är en utmaning att hålla vägen öppen, så det är a och o att all utrustning fungerar som den ska och att det går snabbt att få hjälp om något krånglar, säger Halonen.

Och just det inträffade när Halonen var på jobbet. Servicetekniker för de olika utrustningsleverantörerna hittar man inte vid varje gathörn i Nordreisa. Men Mählers finns där. Digitalt. Efter femton minuter löstes problemen helt kostnadsfritt för Halonen.

Ronnys lastbil, en Volvo 540 riggad med plogutrustning (förutom spridare), har hyvelblad, plogfäste och styrsystemet MC3 från Mählers.

Mikael Modin fjärrsupportar Mählers kunder från kontoret i Rossön

Gratis fjärrhjälp på direkten

– Jag la märke till några plötsliga rörelser när jag an- vände MC3-systemet för att lyfta snöbladet. Jag antog att det behövdes en tryckjustering, så jag ringde Mählers när jag satt i bilen. Jag fick genast prata med deras tekniker Mikael Modin, som loggade in på mitt system och fjärrstyrde alla justeringar från Mählers fabrik i Sverige. Efter några knapptryckningar fungerade allt precis som jag väntat mig att det skulle göra, säger Halonen.

Styrsystemet är byggt för fjärrhjälp. Via mobilnätet kan man koppla upp systemet och få teknisk support, oavsett var man befinner sig. Support och programvaruuppdateringar av MC3 får man via appen ”Mählers Control System 3” som laddas ned från Google Play till en Android-telefon. Telefonen ansluts till styrsystemet med bluetooth. Mählers tekniker kan läsa felkoder, göra systemjusteringar, skicka programuppdateringar med mera, oavsett var lastbilen står.

– Det är rätt fantastiskt, säger Halonen.

Enkel styrning för föraren

MC3-systemet erbjuder säker, enkel och intuitiv styrning av plogar, hyvelblad, spridare och tippflak på både lastbilar och vagnar. Själva styrningen av systemet sker med hjälp av en Mählers MIG 2 joystick som är det enda föraren behöver hantera.

– Jag gillar verkligen att jag bara behöver hantera en enda spak när jag ska använda systemet, det är nästan som att köra en grävmaskin, säger Halonen.

Halonen är anställd av Drift og Service Nord AS. Företaget grundades 2017 och har idag avtal med Anlegg Nord om vinterunderhåll av vägsträckan. Två fullriggade Volvo 540 rullar i stort sett hela tiden, och företaget har sex man anställda. På sommaren utgörs arbetet i huvud sak av transport av jordmassor och grävarbeten. Halonen har använt MC3-systemet och resten av Mählers utrustning sedan augusti förra året, och har därmed kört en hel vintersäsong med den. Han har inte ångrat sitt val en sekund.

– Jag har inte behövt lägga tid på att lösa problem eftersom det inte funnits några. Utrustningen är helt enkelt väldigt bra, säger Halonen.