Hero bild

Det är bara att släppa ned den och åka…

Vi närmar oss en brant uppförsbacke och automatlådan på Micke Forselius Scania R560 kuggar lugnt ned ett par snäpp och V8:an ryter tryggt. Framför Scanian jobbar Mählers nya högkastande plog DPH 3700 med att bryta upp en skotertrampad skogsbilsväg och Micke är lyrisk över hur plogen fungerar.

– DPH:n fungerar långt över förväntan, jag kunde aldrig tro att en lastbilsplog skulle kunna gå så lugnt och samtidigt vara så effektiv säger Micke. Micke arbetar åt företaget Siljan Schakt Entreprenad AB i Orsa och under vinterhalvåret plogar han till största del skogsvägar åt Orsa Besparingsskog i trakterna kring Orsa, Hamra, Noppikoski, med omnejd.

– En plogvända ligger på 20-22 mil så det finns att göra då det snöar berättar Micke. Dagens plogtur består av att ta upp en skogsväg som inte varit plogad tidigare i vinter och även om det inte direkt vräkt ned snö i vinter så visar det sig bli en rejäl utmaning. När vi kommer fram till vägen så är det mellan 40-50 centimeters snödjup och dessutom är det skoterspår i vägen.

– Ja detta kommer bli tufft och han som kör väghyvel på Orsa Besparingsskog var riktigt skeptisk och lovade köpa en sådan här plog om detta funkar säger Micke innan han släpper ned plogen och svänger in på skogsvägen. Det går tungt och Scanian får jobba hårt men det upplevs ändå inte som några större problem med att ploga upp vägen som ligger helt snötäckt. Plogen lyfter och rullar upp snön högt och kastar den en bit på sidan vägen trots att vi inte kommer upp i några högre farter.

– Du känner själv, DPH:n går verkligen lugnt och är följsam trots att vi plogar ett packat skoterspår. Det är bara att släppa ned den och åka säger Micke. Med lugn menar Micke att plogen inte hoppar det minsta. När vi vänder hemåt och bara behöver bredda vägen som vi just brytit upp har farten ökat och nu syns det ännu tydligare hur bra plogen kastar.

– En annan sak som vi inte får glömma är att Mählers har fjädrande skärhållare och det är ju en riktigt viktig säkerhetsdetalj då man plogar skogsvägar där det ofta sticker upp sten och andra hinder i vägarna avslutar Micke Forselius innan vi plogat klart och åter svänger ut på mer ”civiliserade” vägar.

Nu återstår bara att se om hyvelföraren lägger en beställning på en DPH 3700.