Hero bild

”Den skrapar väldigt rent”

Månaden är april och termometern visar ett par plusgrader. Det snöar ordentligt och vi befinner oss längs väg 342 i höjd med Lidsjöberg, 70 km norr om Jämtländska Strömsund.

Roger Näsström plogar vägen i full fart. Han använder sig av företagets lastbil Volvo FH12, utrustad med Mählers senaste plog Flexiway.

− Den känns otroligt följsam och skrapar väldigt rent, säger Roger bakom ratten medan vi passerar Gubbhögen i full fart.

− Vi har i och för sig inte kört så länge med plogen, men både pappa och jag är överens om att Mählers träffat väldigt rätt med hela konceptet, fortsätter Roger.

Mångåriga vanor inom företaget

Tillsammans med sin pappa Alf och bror Mikael, driver Roger företaget Ringvattnets Gräv & Schakt AB. Ett företag som har mångåriga anor inom väghållning och entreprenadarbeten.

− Pappa startade företaget tillsammans med sin bror Bernt långt innan jag föddes, meddelar Roger som är 27 år och uppväxt inom familjeföretaget.

I Ringvattnet där företagets garage och kontor finns, sköter Alfs hustru Carina papper och företagets räkenskaper. Maskinparken består av den tidigare nämnda lastbilen som används vid plogning och som anläggningsbil, tillsammans med en Volvo EC210CL grävmaskin och en Volvo L70 hjullastare.

”Det klarade jag inte med den vanliga plogen”

Företagets uppdragsgivare är till största del PEAB. De är också driftsansvariga för Strömsunds vägområde, där Näsströms plogsträcka ingår. Svevia, SCA, Holmens, är några av många som Ringvattnets Gräv & Schakt utför uppdrag åt. Sedan tillkommer det även en hel del mindre uppdrag under året.

− Här ser du en annan funktion som jag verkligen gillar, säger Roger då han svänger in på en parkeringsplats samtidigt som han sidoförskjuter Flexiway-plogen.

− Se nu, tack vare sidoförskjutningen och fullt utligg på sidoplogen, klarar jag att ploga ur hela parkeringsfickan utan att behöva ta om. Det klarade jag inte med den ”vanliga” plogen, menar Roger.

Efter ett tursamt uppehåll från snöfallet under vår plogtur tar snöandet ny fart. Innan vi når slutet på plogsträckan snöar det ymnigt igen. Ett helt vanligt aprilväder i norra delen av Sverige kan för Roger och Alf innebära en ny omgång, direkt då de kört klart plogsträckan