Bosse gillar Mählers nya hyvelblad

Den splitternya Scanian börjar röra sig framåt och samtidigt sänker Bosse ned hyvelbladet mot vägbanan och snart rivs den packade snön och isen lös. Efter lastbilen växer en nyhyvlad och jämn vägbana fram.

Text & Foto: Sten Strömgren

Publicerat i Mählers News, 2020 #1

– Det var ingen tvekan vilken plogutrustning jag ville ha på den nya lastbilen, det skulle vara Mählers säger Bosse Strömberg, lastbilsförare på Själanders Åkeri i Näsåker.

Åkeriet sysselsätter ca: 40 personer och utför allt från timmerkörning till anläggningsuppdrag. Det innebär också en relativt jämn ström av nyinvesteringar och Bosses Scania är den senaste som landat i Näsåker. Scanian är en Next Gen R500 6×4 som utrustats med Mählers kombinationsplog DPD3700 samt den senaste generationen av hyvelblad, eller underbett som så många säger i dagligt tal.

– Jag har inte hunnit testa bladet så mycket än men det ser onekligen bra ut berättar Bosse inne på verkstaden där åkeriets mekaniker håller på att koppla det sista innan vi kan åka ut och fotografera.

Hyvelbladet som är det första exemplaret av den uppgraderade och vridbara modellen HB5 och bland förbättringarna hittar vi ett kortare inbyggnadsmått och stabilare infästningar. André Själander, delägare och VD på företaget har lång erfarenhet av plogutrustningar och han nappade direkt när han erbjöds att testa nya hyvelbladet.

– Vi har bara goda erfarenheter av Mählers tidigare hyvelblad så när Urban (Jonsson) på Mählers berättade om det nya hyvelbladet, så bestämde jag mig direkt för att det skulle vi absolut testa säger André.

Efter att Bosse har hyvlat den isiga vägen runt ett bostads- kvarter i Näsåker är det första betyget glasklart.

– Det är precis så stabilt och effektivt som jag förväntade mig säger Bosse.

Detta är då en del av den information som kommer skickas upp till konstruktörerna på Mählers i Rossön. Testet kommer fortgå under våren 2020 och framåt hösten beräknar Mählers köra igång serietillverkning av det uppgraderade hyvelbladet som Bosse mfl, på Själanders Åkeri fått vara med att utvärdera.

– Provkörning i fält är ofta det slutgiltiga testet av en ny produkt och för oss är det viktigt att våra kunder är nöjda med slutprodukten säger Oscar Nyberg, konstruktör på Mählers.

Text & foto: Sten Strömgren