Bengt-Olov styr allt med Mählers nya styrsystem

Med en enda spak sköter Bengt-Olov Söderholm tippfunktionen på sin lastbil & vagn samt hyvelbladet under lastbilen. På vintern styr han dessutom front och sidoplogar med samma spak. Detta är möjligt tack vare att Bengt-Olov utrustade sin nya Scania 580 8×4 Next Gen tippbil med Mählers nya styrsystem MC3.

Publicerat i Mählers News, 2020 #1

Scanian har inte gått fullt 1000 mil när vi hälsar på Bengt-Olov på ett vägbygge strax norr om Ullånger längs norrlandskusten. Vi börjar med att åka upp till ”gropen” och hämta ett lass bärlager. Det tar inte lång tid för Bengt-Olov att själv lasta med L70:n och inom 10 minuter är vi på väg upp till en sidoväg längs E4:an. Där visar Bengt-Olov hur förnämligt nya styrsystemet är.

Bengt-Olov vilar högerarmen bekvämt på armstödet som MC3:ans ergonomiska spak är fäst på. Med pekfingret aktiverar han knappen för vagns-tippen och med en annan knapp öppnar han bakluckan. Vi smyger oss fram och medans han drar spaken åt sig och tömmer vagnen börjar han köra upp flaket på lastbilen och när vagnen är tom öppnar han luckan på bilen.

– När man väl kommit in i alla funktioner är detta oslagbart säger Bengt-Olov medans han sprider ut gruset.

Efter oss ligger nu en jämn bädd av 0-40 bergkross som en väghyvel sedan ger sig på. Detta var sista lasset för dagen till detta vägbygge och nu är det dags för nästa projekt, en grusvägsåterställning för Nätraälvens Skogsägareförening. Vi åker några mil söderut på E4:an för att sedan vika in på en mindre väg som leder oss fram till grusvägen som ska åtgärdas. 

På vägen ned har Bengt-Olov varit in i en annan grop och lastat bil & vagn full med 0-20 som snart ska dras ut på den aktuella vägen. Samma förfarande igen, Bengt-Olov aktiverar tippen på bil & vagn med MC3:ans spak och sedan sprider han ut ett jämt lager 0-20 på byvägen.

– Jajjamen, de där gick ju bra de säger Bengt-Olov medans han åker och vänder för att på returen hyvla ut gruset med sitt hyvelblad som han har under lastbilen.

Hyvelbladet är ett vridbart HB5-blad från Mählers och nu switchar Bengt-Olov över till en annan funktion på MC3:ans spak. Med ett lätt tryck framåt på spaken sänker han bladet till rätt höjd och med en av rullarna kör han ut utskjutet till önskad bredd. Nu är vi igång och stryker av gruset han nyss spridit ut. Med en ytterligare rulle på spaken sköter Bengt-Olov vridfunktionen på hyvelbladet och på två svängar har han både hyvlat och ”bomberat” den nygrusade vägen. 

Grävmaskinsstyrning

-Man kan säga att jag är lite ”pappa” till hur Mählers spak och funktioner är kopplade berättar Bengt-Olov.

Bengt-Olov lämnade för ett antal år sedan in en önskan till Mählers att de skulle koppla plogstyrningen på samma sätt som en grävmaskin. Alltså att man sänker plog eller hyvelblad när man trycker spaken framåt och lyfter genom att dra spaken åt sig. Samma när det gäller spak vänster så ska plogen svänga vänster och det omvända.

-Det var lite övertalning för att få detta, men efter ett tag kom en av Mählers grabbar till mig och kopplade allt som jag ville. Och så är deras styrsystem kopplat som standard nu fortsätter Bengt-Olov.

Bengt-Olov visar en ytterligare finess med MC3 styrsystem. På instrumentpanelen sitter en smartphone och via blåtand kommunicerar den med styrsystemet. På skärmen ser man de funktioner som är aktiverade, det är möjligt att göra inställningar samt läsa felrapporter. Dessutom är systemet utrustat med fjärrsupport vilket innebär att Mählers tekniker eller servicepartners kan ringa upp styrsystemet och via mobilnätet analysera status samt göra nödvändiga inställningar.

-Detta är framtiden menar Bengt-Olov innan jag kliver ur hytten och tackar för en trevlig åktur.

Se video där Bengt-Olov använder Mählers nya styrsystem HÄR

Text & foto: Sten Strömgren