Ronny räddar liv med Mählers radarfäste “Självklart val då tekniken finns”

För några år sedan blev åkaren Ronny Gustavsson utringd för sanering efter en olycka, där en lastbil hade kört rakt in i en framförvarande och nästan helt stillastående lastbil. En tragisk dödsolycka som kunde ha undvikits om den påkörande lastbilen hade haft Mählers radarfäste.

– Om olyckslastbilen haft Mählers radaranpassade fäste skulle radarn och antikollisionsutrustningen bromsat lastbilen automatiskt och ett liv hade kunnat räddats, säger Ronny som äger och driver företaget Hamneda Grus & Åkeri AB i Ljungby.

Dagens konventionella lösning med ett plogfäste som monteras på lastbilen innebär att fordonets antikollisionsutrustning skyms och med detta sätts helt ur funktion. För att lösa detta problem har Mählers i samarbete med ett flertal lastbilstillverkare, utvecklat ett radaranpassat plogfäste som inte skymmer lastbilarnas radarsensorer.

Direkt efter olyckan bestämde sig Ronny för att nästa lastbil skulle utrustas med ett sådant plogfäste.

– Jag hade tidigare hört om Mählers lösning och efter den tragiska dödsolyckan blev det självklart för mig att utrusta den nya Scania R730:n med det nya fästet som är en helt ny konstruktion jämfört med sina föregångare och som inte skymmer dagens moderna radarteknik när plogen är bortkopplad. Det radaranpassade fästes-systemet bygger på att plogfästet är flyttat från bilen till att istället sitta monterad på plogen, det skapar då fritt siktfält för radarn berättar Ronny.

Mählers meddelar att det nya radarfästet ger ytterligare fördelar då luftflödet genom kylaren inte störs lika mycket jämfört med tidigare fästessystemen. Ytterligare en fördel med Mählers nya radarfäste är att vikten från det traditionella plogfästet istället kan användas till lastvikt när plogarna inte används. Mählers erbjuder också adapter med kopplingsgrind för att anpassa äldre plogar till det nya radarfästes-systemet.

Se film om Ronny Gustavsson och radarfästet på Mählers Youtubekanal

Fakta

2015 införde EU krav – direktiv EU347/2012 – på radar i fronten på vissa lastbils-chassin. Radarn utgör en viktig del av panikbromssystemet AEBS (Advancing Emergency Breaking System).

Genom ett samarbete med lastbilstillverkare har Mählers utvecklat ett plogfäste som inte skymmer lastbilarnas radarsensorer.

Radarfäste finns till följande lastbilsmodeller (mars 2020)*:

Volvo FM, Volvo FH, Volvo FMX, Scania R och Scania NTG
* För ytterligare och aktuell info om modell-kompabilitet, kontakta Mählers
Kopplingsgrind: vikt 145kg
VV95-Adapter: 95kg (Obs. Kopplingsgrind måste användas)
Tillbehör: Handpump

Publicerat: 22 april, 2020